Goed nieuws:

Deze pagina bevat positief nieuws over microbiologie, in het kort met de bron om verder te lezen.

5 oktober 2016
Schimmel bestrijdt bladluizen:

Boeren en tuinders krijgen waarschijnlijk een alternatief voor de chemische bestrijdingsmiddelen waarmee ze hun gewassen beschermen tegen insecten. Een speciaal gekweekte schimmel, de Pandora neoaphidis, moet de oogst op natuurlijke wijze beschermen.

http://www.nu.nl/wetenschap/4331965/schimmel-kan-landbouwgif-vervangen.html?redirect=1


28 maart 2015
Precisie antibiotica

Genetisch geprogrammeerde antibiotica komen eraan. Heel doelgericht gaan ze op zoek naar de ziekteverwekkende bacteriën  en vernietigen deze of maken ze op een andere manier onschadelijk.

Bron : http://www.rug.nl/research/portal/clippings/precisie-antibiotica%28d6dcbe47-af8e-4a3b-a9e3-30a60c93e68d%29.html


7 januari 2015
Nieuw antibioticum ontdekt met unieke werking en zonder resistentie-ontwikkeling,

Er is een nieuw type antibioticum ontdekt met een unieke werkwijze tegen twee verschillende vetzuren in de celwand van grampositieve bacteriën zoals de pathogene  Clostridium difficile, Mycobacterium tuberculosus en Staphylococcus aureus.(Het middel werkt dus niet tegen gramnegatieve bacteriën). Er is nog geen resistentieontwikkeling waargenomen en de onderzoekers schatten in dat die kans daarop klein is: het middel werkt op twee fronten tegelijk en vetzuren zijn constant van samenstelling (in tegenstelling tot de aangrijpingspunten van andere antibiotica).
De stof, teixobactine, wordt gevormd door een bodembacterie. De bacterie is opgespoord met DNA-technieken, in de bodem opgekweekt, dit in plaats van de traditionele isolatie- methoden waarbij slechts 2% van alle micro-organismen op voedingsbodems op het lab kan worden gekweekt. Men hoopt met deze nieuwe opsporingstechniek nog meer ontdekkingen te doen.
Het middel is al getest op muizen. Volgens de Britse krant The Telegraph kan het middel over vijf jaar op de markt kunnen komen.

Bronnen:

http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/wetenschap/1.2204887

Veelbelovend nieuw antibioticum ontdekt in de grond in Maine

http://www.nature.com/nature/journal/vaop/ncurrent
/full/nature14098.html


A new antibiotic kills pathogens without detectable resistance

http://www.telegraph.co.uk/news/science/science-news/11331174/First-new-antibiotic-in-30-years-discovered-in-major-breakthrough.html

First new antibiotic in 30 years discovered in major breakthrough

http://www.telegraph.co.uk/news/science/science-news/11332188/New-antibiotic-how-did-they-do-it.html

New antibiotic: how did they do it?

september 2014

Zonder brandstof producten maken! Zelfs brandstoffen…
Cyanobacterien zijn organismen die geen brandstof nodig hebben, dat maken ze zelf uit licht en CO2.
In deze fotosynthese bouwen ze nadat de lichtenergie in chemische energie (ATP, NADPH)  is omgezet uit CO2 een organische stof , dat een sleutelmolecuul is in de stofwisseling van de cyanobacterie zelf maar ook in alle andere organismen zonder fotosynthese. Een andere bacterie kan hiervan bijvoorbeeld melkzuur maken. (grondstof voor bioplastic)
Het bedrijf Photanol kwam op het idee om  de capaciteiten van de cyanobacterie , namelijk leven zonder brandstof te combineren met het  biochemisch talent van de  andere bacterie die melkzuur kan maken.
Door het DNA voor de synthese van de gewenste stof n de cyanobacterie cel  te brengen, kan de cyanobacterie uit licht en CO2 het product melkzuur maken.
Maar ook andere stoffen kunnen zo uit licht en CO2 gemaakt worden, bijvoorbeeld ethanol, biobrandstof, maar nu is er geen suiker nodig (afkomstig van jawel  eveneens fotosynthetische planten )vanuit de landbouw, omdat de cyanobacterie dat ook wel kan! Dus geen concurrentie tussen voedselproductie en biobrandstofproductie.
Dus nuttige producten, zonder dat het veel energie kost, en je gebruikt als grondstoffen licht en broeikasgas!


Bronnen:september 2014

http://www.duurzaambedrijfsleven.nl/42489/amsterdammers-wereldleider-met-vierde-generatie-biobrandstof/

http://www.duurzaamnieuws.nl/akzonobel-en-photanol-ontwikkelen-chemische-verbindingen-uit-zon-en-co2/


Honing werkt echt tegen wondinfecties,
september 2014

Honing vertoont werkt tegen bacteriën en kan zo helpen wondinfecties te genezen. Dit is al jaren bekend. Maar als huismiddeltje, niet bewezen en met wisselend resultaat.Nu (september 2014) is het ook bewezen. Ook is duidelijk waarom alleen verse, onverhitte honing werkt.

Zweedse onderzoekers ontdekten jaren geleden al dat de honingmaag van bijen symbiontische melkzuurbacteriën leven.
Nu is uit verder onderzoek gebleken dat deze bacteriën allemaal verschillende antibacteriële stoffen maken. Enzymen , antimicrobiële peptides, organische zuren, vetzuren, ethanol, benzeen en waterstofperoxide. Samen een werkzame combinatie.

Als je op een voedingsbodem de melkzuurbacteriën in contact brengt met antibioticumresistente bacteriesoorten dan kunnen deze niet groeien . Dit geldt voor de Methicillineresistente Staphylococcus aureus (MRSA), Pseudomonas aeruginosa en vancomycineresistente Enterococcus (VRE).

Bron:

Olofsson, T. C., Butler, È., Markowicz, P., Lindholm, C., Larsson, L. and Vásquez, A. (2014), Lactic acid bacterial symbionts in honeybees – an unknown key to honey's antimicrobial and therapeutic activities. International Wound Journal. doi: 10.1111/iwj.12345

International Wound Journal.