Microplastic via je wastafel op je bord….
Microplastics zijn hele kleine stukjes plastic, die ontstaan uit plastic afval dat verweert, bij het wassen van kleding bestaande uit kunststoffen, en het slijten van autobanden. Dit is vaak min of meer onbedoeld of onbewust.
Maar het kan ook met opzet gebeuren. Denk aan cosmetica, en dan niet de verpakking maar de inhoud. Zo worden microplastics opzettelijk toegevoegd aan heel veel soorten verzorgingsproducten. En niet alleen aan scrubs. Andere producten die plastic polymeren kunnen bevatten zijn deodorant, shampoo, conditioner, douchegel, lippenstift, haarverf, scheercrème, zonnebrandcrème, anti-rimpel crème, vocht inbrengende crèmes, haarlak, gezichtsmaskers, babyverzorgingsproducten, oogschaduw, en mascara. In sommige gevallen bestaan deze producten voor meer dan 90 procent uit plastic. Plastic ingrediënten zijn “nuttig” voor de volgende functies: als schuurmiddel, glitter, polijstmiddel voor tanden, stoffen om een vloeistof te binden of viskeus te maken (shampoo, badschuim), reflectiemiddel, vulstoffen voor rimpels , egaliserende “verf”. Behalve hele kleine deeltjes (onzichtbaar voor het blote oog) zijn er ook vloeibare polymeren (kunsstoffen) die gebruikt worden.
Omdat ze zo klein zijn kan de afvalwaterzuivering ze niet filtreren en omdat het plastic is niet afbreken, waardoor ze ongehinderd via de badkamer in oppervlakte water en de zee belanden. Hier kunnen ze wel opgenomen worden door allerlei organismen maar niet gebruikt. Denk aan plankton, schelpdieren die onderaan de voedselketen staan. Deze organismen worden op hun beurt weer geconsumeerd door grotere dieren en zo komt het plastic uiteindelijk overal terecht ook op ons bord.
https://www.beatthemicrobead.org/
Ook wasmiddelen kunnen microplastic bevatten:
https://www.beatthemicrobead.org/detergents-too-have-microplastics/
Wil je weten welke verzorgingsproducten wel of juist geen microplastic bevatten klik dan hier:
https://www.beatthemicrobead.org/product-lists/