Wat is een virus?

Een virus is een ontzettend klein organisme dat zich in levende cellen kan vermenigvuldigen. Ze hebben die andere cel nodig om te kunnen leven. Die andere cel overleeft dit niet.

Op deze manier veroorzaken virussen ziektes, denk aan HIV, griep, keelpijn. Ze leven dus in en ten koste van een ander organisme en veroorzaken altijd ziekte. Om te blijven bestaan moeten ze van de patient overgebracht worden naar een ander mens. Dit kan een virus niet zelf. Het virus zal overgebracht moeten worden via (speeksel)druppeltjes, direct contact of via een tussengastheer.

Ze zijn pas laat ontdekt door hun kleine afmetingen. Veel virussen passen zich snel aan aan veranderende omstandigheden doodat ze vaak muteren en de meest geschikte mutanten de overhand krijgen. Zo vertoont het griepvirus vertoont zich steeds weer in een nieuwe, andere gedaante waardoor vaccinatie moeilijk is.
Ook het HIV virus (AIDS) is berucht om zijn aanpassingsvermogen en wordt keer op keer weer resistent tegen nieuw ontwikkelde medicijnen.  En nu het nieuwe coronavirus, dat ook frequent muteert. Reden genoeg om iets over virussen te weten.

Ook bacterien kunnen een virus binnen krijgen. Bacterievirussen heten bacteriofagen. Al heel lang is er onderzoek naar faagtherapie, dus de behandeling van bacterieziekten door een bacteriofaag op de bacterie los te laten. Tegen bacterien die resistent zijn tegen antibiotica zou dit een oplossing zijn.

Hier de grootte van een virus vergeleken met een bacterie van 2 micrometer lang : een micrometer is 1/1000 millimeter

virus bacterie grootte


De volgende onderwerpen kun je hier vinden, ze staan in de aanbevolen volgorde

De bouw van een virus
De vermeerdering van een virus
Wat is het verschil tussen een bacterie en een virus?
Leeft een virus  wel of  niet?
Lysogenie
Transductie
Virussen op het lab
Wat doe je tegen een virus?
DNA en RNA virussen

Antibiotica werken niet tegen virussen : dus
Bij verkoudheid en griep en corona helpen antibiotica niet