Selectief medium voor het aantonen van Bacillus cereus


Polymyxine is de remstof, die het medium selectief maakt, het remt de groei van gramnegatieve bacteriën.

De stoffen die het medium electief maken zodat de doelbacterie herkenbaar wordt zijn: Pepton, mannitol, broomthymolblauw en polymyxine en eidooier.
Mannitol als C- en energiebron, pepton is de stikstofbron ( en soms ook de C en energiebron), broomthymolblauw is de pH indicator, deze is bij een neutrale pH groen, bij een hogere pH (basisch milieu) blauw, en bij een lage pH (zuur milieu) geel.


Het principe van de voedingsbodem is gebaseerd op een energiebron die door de verschillende bacteriesoorten die op het medium kunnen groeien verschillend wordt omgezet .
In dit geval kunnen Bacillussoorten anders dan Bacillus cereus mannitol vergisten, hierdoor zuren vormen en de voedingsbodem naar geel doen omslaan.

Bacillus cereus  kan zelf geen mannitol omzetten, moet dus met pepton genoegen nemen en zal de hierin aanwezige aminozuren ontdoen van de aminogroep waardoor ammoniak waardoor de pH omhoog gaat en de voedingsbodem blauw kleurt. Hierdoor onderscheidt hij zich van de andere mannitolvergistende Bacillussoorten die geel kleuren.
Tenslotte zit er eidooier in het medium , Bacillus cereus kan het hierin aanwezige lecithine hydrolyseren waar een zichtbaar troebel vetachtig neerslag ontstaat.

kiemgeta platen Bacillus cereus

Platen met Bacillus cereus kolonies,
10x, 100 x en 1000 x verdund rijstmonster.

Bron:Bacillus cereus selective agar van Oxoid