TED talk:
Jonathan Eisen: Ontmoet je microben


Verrassende darmen


Hoe een gezonde darmflora met haar gastheer communiceert:bacterie als afslankmiddel


http://www.wageningen UR.:Poeptransplantatie-tegen-hardnekkige-darminfecties.


darmbacterien maken pure choclade gezond,ze vormen ontstekingsremmende stoffen die goed zijn voor het hart


15 april 2014
Leefwijze bepaalt darmflora

Onderzoekers vergeleken de darmflora van jagers-verzamelaars, de Hadza in Tanzania met mensen die in een stad leven. De Hadza blijken een unieke darmflora te hebben passend bij hun dieet. Hoewel het dieet tussen man en vrouw slechts weinig verschilt leidt dit ook tot een verschil in darmflora.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Micro-organismen in onze darmen : Darmflora
In ons lichaam en op onze huid leven ontzettend veel bacteriën. Op elke menselijke cel zijn er tien bacteriecellen. Dit totaal aan bacteriën op en in ons lichaam heet ook wel microbioom.
De meeste hiervan vinden we in de dikke darm : de darmflora. Bij een volwassen mens bestaat de darmflora uit 1014 (dat zijn 100.000.000.000.000 bacteriën). Hiervan is 99% strikt anaeroob .
En die bacteriën zijn nuttig :

  • De bacteriën in de darm bewerken onverteerbare plantaardige voedselresten (vezels). Hierbij komen stoffen vrij die de darmbeweging stimuleren.
  • Daarnaast is de darmflora van belang voor de aanmaak van vitamine K. Vitamine K wordt via het slijmvlies van de dikke darm opgenomen in het bloed. Vitamine K speelt een belangrijke rol bij de bloedstolling.
  • De hele darmwand ‘bezet’ is met bacteriën . Zolang er voldoende goede bacteriën in de darmflora aanwezig zijn, krijgen de slechte minder kans zich te ontwikkelen.
  • Daarnaast zitten er veel immuuncellen in je darm. Je darmflora en je immuuncellen kunnen elkaar beïnvloeden. Deze interactie heeft effect op je afweer. Voor je immuunsysteem is het van belang om veel goede bacteriën in je darmen te hebben.Lees hier (engelstalig) onderzoek over de nuttige rol van Lactobacillus bij (de preventie van) darmontstekingen.

Probiotica
Je kunt die gunstige bacteriën dagelijks extra aanvullen, bijvoorbeeld door zuivelproducten met goede bacteriën. Deze goede bacteriën worden probiotica genoemd. Of het bij gezonde mensen nodig is , daar zijn de meningen over verdeeld. Bij

Antibiotica
Werken tegen bacteriën dus ook tegen de goede darmbacteriën zeker als ze een breed werkingsspectrum hebben. Dus nog een argument om terughoudend te zijn met het gebruik van antibiotica (wat is het andere argument? ( zie antibiotica)


Verschillende types darmflora
Het bestuderen van onze darmflora was tot voor kort met de klassieke kweek en determinatietechnieken erg moeilijk. DNA-onderzoek bood uitkomst en dit aflezen van de DNA-codes, wordt sneller en goedkoper.
Ook kan het genoom van een volledig ecosysteem (zoals de darmflora) ontrafeld worden: metagenomics, hierbij kan in een onderzoek al het bacterie DNA in het ecosysteem vast gesteld worden.
Dit onderzoek heeft uitgewezen dat er onder de mensen drie types darmflora bestaan. De drie mogelijke bacteriële darmgemeenschappen (enterotypes) zijn genoemd naar het dominante geslacht:Bacteroïdes, Prevotella en Ruminococcus.
Elk enterotype heeft zijn eigen kenmerken wat betreft voedselopname en vitamineproductie.

Poeptransplantatie
Er worden tegenwoordig met succes "poeptransplantaties" tegen darminfecties gegeven. Deze geimporteerde gezonde darmflora (via een pil ingenomen) werkt tegen hardnekkige darminfecties (door bijvoorbeeld Clostridium difficile).

Hygiëne
In de darmen bevinden zich massa’s bacteriën die er goed werk verrichten, omdat ze helpen met de spijsvertering. Buiten de darm kunnen sommige ziekten veroorzaken.Daarom is het van groot belang te zorgen dat de bacteriën van de darm nergens anders terechtkomen en na elk toiletbezoek en voor het eten (koken) grondig de handen met zeep te wassen. Dit geldt met name in ziekenhuizen en bij de bereiding van voedsel.

Hygiëne onderzoek

Omdat er vaste bewoners van de darm bestaan die ook nog makkelijk te bepalen zijn, worden deze, Escherichia coli en Streptococcus faecalis, gebruikt om faecale besmetting aan te tonen.

Meer informatie:

http://www.kennislink.nl/publicaties/mens-kent-drie-typen-darmflora

http://www.kennislink.nl/publicaties/eerste-kijkje-in-menselijk-microbioom

http://www.nature.com/nature/journal/v486/n7402/full
/nature11234.html