Microscopisch preparaat van een schimmel

Levend preparaat

Breng een druppel water op een objectglas.
Breng de schimmel op het objectglas , zie ook de diverse prepareertechnieken, (d.m.v. dikke entnaald, pincet, sellotape) en bedek het schimmelmateriaal met een dekglaasje (langzaam schuin laten zakken om luchtbellen te vermijden)

Gefixeerd dekglaspreparaat

Schimmels worden niet door uitstrijken en verhitten gesteriliseerd (zie bacteriekleuringen), ze worden daardoor vernield.

Ze worden met een fixeerstof gefixeerd en naar wens tegelijk gekleurd.

Uitvoering

Breng een druppel fixeervloeistof , al dan niet gekleurd (zie onderstaande reagentia) op een objectglas.
Breng de schimmel op het objectglas , zie ook de diverse prepareertechnieken, (d.m.v. dikke entnaald, pincet, sellotape) en bedek het schimmelmateriaal met een dekglaasje (langzaam schuin laten zakken om luchtbellen te vermijden)
Verwarm eventueel zachtjes.

Reagentia:

Lactofenol:

20 g fenolkristallen
16 ml melkzuur
31 ml glycerol

Lactofenol-katoenblauw: 0,05% katoenblauw in lactofenol

Verschillende prepareertechnieken

Squashpreparaten:
Een gedeelte van de cultuur wordt in een druppel vloeistof op een objectglas gelegd. Het dekglas wordt erop gelegd en voorzichtig met de duim ((waaronder filtreerpapier) aangedrukt waardoor de schimmel ‘geplet’ wordt.

Trekpreparaten
Breng een plukje schimmel in een druppel vloeistof en trek de draden m.b.v. twee naalden uit elkaar.

Agarpreparaat

Is er sprake van een transparante groei op een agarplaat dan kan uit de agar een plakje gesneden worden welke voorzien van een lage vergroting bekeken kan worden. (bij dunne platen kan zelfs de petrischaal onder de microscoop gelegd worden.

Sellotapepreparaat

Een stukje plakband wordt op het mycelium gedrukt waarna dit stukje plakband (met de schimmels eraan vast) op een objectglas over een druppel kleurstof wordt geplakt. Hierover heen kan een dekglaasje gelegd worden.

Hieronder wat voorbeelden:

sinaasappel met schimmelPenicillium

Op deze sinaasappel is sellotape gedrukt , daarna is de sellotape over een druppel blauwe fixeervloeistof op objectglas geplakt, overtollige vloeistof met filtreerpapier weggezogen.

Rechts het preparaat, 400 X vergroot. De kwastjes van de Penicilliumschimmel met veel losse sporen.


Hieronder schimmelgroei ontstaan uit nootmuskaatpoeder dat op drie plaatsen op een voedingsbodem (moutextractagar) is gelegd.

kolonie paecilomyces

Hieronder het plakbandpreparaat:

Veel losse sporen maar het preparaat laat kwastjes zien met daarop rijen met sporen, de sporedragende cel lijkt op een fles met dunne hals.
Koloniekleur en preparaat wijzen op een Paecilomycessoort.